Alla inlägg under februari 2013

Av Sandra - 20 februari 2013 21:21

Dagens fyra slussar i Trollhättan invigdes 1916 och trots regelbundna renoveringar faller de snart för åldersstrecket. Runt 2030 börjar riskerna för fortsatt drift att öka och därför krävs det nya slussar om sjöfarten i Göta älvstråket ska leva vidare.

Trafikverket har skissat på att det ska bli två nya slussar istället för de nuvarande fyra och de är tänkta att bli något större än dagens. Slusstiden kommer att halveras till 40 minuter. Byggkostnaderna är beräknade till cirka 3 miljarder kronor.

 

Dagens slussar har kapacitetsproblem. Genom att anpassa dem till EU:s regelverk Inre vattenvägar kan vi ta emot lastbåtar som ofta på kontinenten är 110 meter långa. Lastkapaciteten skulle då öka med 30 procent. Utredningen om älvstråket visar att det finns potential för fortsatt transport av gods där och på Vänern även om volymerna har halverats på 20 år. Ändå skulle sjöfarten kunna öka med 50 procent. 

Om regeringen nästa år säger nej till nya slussar skulle det få dramatiska konsekvenser. Det skulle leda till cirka 140 000 fler lastbilar på vägarna i västra Sverige per år och runt 1 700 fler godståg.

 

– Det är allt eller inget som gäller och därför krävs det oerhört mycket lobbyarbete fram till nästa år för att vi ska kunna övertyga regeringen om att satsa på nya slussar. Konkurrensen från andra större infrastrukturprojekt är stenhård och vi kommer ta hjälp av det lokala näringslivet i lobbyarbetet, säger regionrådet Catarina Segersten Larsson (M).

Vad som kommer att ske är väldigt viktigt för Vänersjöfartens överlevnad och för många värmländska företag. Metso paper är till exempel helt beroende av lastfartygen för att kunna transportera sina Yankeecylindrar. 

Region Värmland, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad är helt överens om den vidare satsningen på sjöfarten på Göta älv och Vänern.

 

Om allt går som det ska så kanske kommer bygget börja 2021 och vara klart 2028. 

 

Använder du dig av facebook så gå in och gilla min sida Bygg om Trollhätte kanal



 



 


 

Av Sandra - 20 februari 2013 15:17

Det tyska företaget SeaRenergy Offshore har blivit en möjlig köpare av isbrytare Polar Bear, DANBJØRN och THORBJÖRN. De gamla danska isbrytare skulle gå för en framtid som service fartyg i offshore-sektorn. De två isbrytarna har man sett när man åkt med Stena Line till Fredrikshavn. 


"Den havsbaserad vindkraft industrin har vi en ökänt behov av service fartyg i storlek och kapacitet motsvarar de fartyg", säger Kurt Thomsen, VD för SeaRenergy Offshore. De gamla isbrytarna till exempel skulle kunna tjäna som flytande hem för bolagets tekniker. Det kommer dock att kräva en ändring av fartyg. 

Av Sandra - 12 februari 2013 17:01

Sven Yrvind håller som bäst på att förbereda sig för en världsomsegling i sin tio fot långa båt. Under två år tänker han inte gå i land en enda gång. "Det är seglingens sista stora utmaning att segla jorden runt i en så liten båt. Jag har seglat 50 år i små båtar och jag är en bra konstruktör också" säger Sven Yrvind. Han har korsat Atlanten och rundat Kap Horn. Nästa projekt är att försöka slå världsrekord när han ska resa jorden runt i en tre meter lång båt. Sven Yrvind har själv konstruerat den lilla båten som är tillverkad i komposit. "Det kommer att vara stormar och alla årets årstider. Jag ska ha 400 kilo mat, müsli och sardiner med. Och jag kommer att ha 100 kilo böcker med för den andliga spisen" säger Sven Yrvind. Han visade upp den halvfärdiga båten under båtmässan i Göteborg. "Egentligen är det inte en bra form på den här båten, men jag vill slå det här rekordet att ta mig jorden runt med en tre meter lång båt" säger Sven Yrvind. (Hämtat från Sveriges radio) 


Har sett honom några gånger i Stansvik på Tjörn där han har bott under några år. Han var ute och sprang i kortbyxor under vintern och hade sin lilla båt i hamnen. Fotot nedanför är taget ifrån Internet. 

 

 

Gilla!

Presentation


Hej! Jag är en sjöfartsintresserad tjej som älskar havet.
Profilbild: Azimut Leonard 98

Gästbok

Fråga mig

2 besvarade frågor

Omröstning

Har du/familjen en egen båt?
 Ja
 Nej
 Hyr en
 På G

Kategorier

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25 26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Länkar

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Blogkeen

Sjöfart

Skapa flashcards